Mineral Yağ Analizleri (MOSH / POSH / MOAH)
Günümüzde mineral yağlar, bir çok gıda ürününde ve işlenmiş gıdalarda olup, üretim sürecinin herhangi bir aşamasında ve ticaret zinciri süresince bulunabilirler. Potansiyel kaynaklar yakıt, egzoz dumanı, toz önleyici ve yüzey temizleme ürünleri ,yağlar, ambalaj malzemeleri vb. Gıda üreticilerinin yanısıra analitik laboratuvarlar bulaşma kaynağını ve noktasını aydınlatmada devasa zorluklarla karşı karşıyadırlar.
Mineral yağ bulaşmaları ile ilgili ürün grupları; pirinç, tahıl un, tahıl, çikolatalı ürünler, baharat (örneğin, biber), sıvı ve katı yağların yanı sıra ileri derece işlenmiş gıdalardır.
MOSH, MOAH, POSH
Bahsi geçen mineral yağ fraksiyonu temel olarak fosil kaynaklı karmaşık hidrokarbonların (c10 dan c50e kadar) karışımından oluşur.
Mineral yağlar, doymuş hidrokarbon mineral yağlar (MOSH), aynı zamanda %15-35 oranında da aromatik hidrokarbon mineral yağlardan (MOAH) oluşmakadır.
Kanserojen ve yapısal olarak ilişkili olan PAH ın aksine, MOAH lar karmaşık bileşiklerden oluşur ve toksisiteleri de bilinmemektedir.
MOSH ve MOAH'ların yanı sıra POSH'lar (Poliolefin oligomerik doymuş hidrokarbonlar) da gündeme daha sık gelmeye başlamıştır. Bunlar potansiyel olarak plastik paketlemelerden (PE ve PP) bulaşan oligomerik maddelerdir.
Organik Kirleticiler Analizleri Yetkinlik Merkezi'ndeki uzmanlarımız, gıda matrislerindeki mineral yağların analizinde uzun süreli tecrübeye sahiptirler.
Yeni bir online-HPLC-GC tekniği ile, MOSH/POSH ve MOAH nın tek bir kromatografi içerisinde ayrı ayrı ölçüm yapılabilmektedir