Mikotoksin Analizleri
Mikotoksinler, küçük miktarlarda dahi toksik etkiler gösteren bileşiklerdir. Küflerin ikincil metabolitleridirler. Belirli maddelere ve konsantrasyona bağlı olarak, kanserojen, mutojenik, teratojenik ve immünosüpresiftirler.
FAO nün bir tahminine göre, dünya gıda üretiminin yaklaşık %25'i mikotoksin içermektedir. Mikotoksinlerin gıdalara temel giriş kaynağı hububattır, bununla birlikte mikotoksinler meyve ve kuruyemişler gibi diğer gıda maddeleri de kontamine olabilir.
Birbirinden farklı kimyasal bileşik sınıflarına ait 400 mikotoksin türünden, takriben 25 tanesi, yoğunluklarından dolayı gıdalarda kontrol edilmektedir.
En sık rastlanan mikotoksinler,
- Aflatoksinler (Aflatoksin B1,B2, G1, G2, Aflatoksin M1)
- Okratoksin A,
- Deoxynivalenol
- Zearalenon (ZON)
- Patulin
- Fumonisin
- Trikotesenler
- Sitrinin,
- Ergot alkaloidleri
- Rubratoksin’dir.
Sağlık üzerinde ciddi etkileri nedeni ile gıdalarda maksimum mikotoksin içerikleri belirlenmiş ve birçok ülke tarafından bu değerler yasal mevzuatlarına konulmuştur. Mikotoksinler açısından ürünlerin uygunluğu analizlerle kontrol edilmektedir.
Ürününüz toksikolojik olarak güvenli ve tüm yasal gerekliliklere uygun mu?
Eurofins Grubunun Global Mikotoksin Analizleri Yetkinlik Merkezi, Gıda ve Yemlerde yüksek kapasiteli ve kapsamlı test imkanları imkanı sunar.
Portfoyumuzde bulunana mikotoksin analizleri ve tespit limitleri ile ilgili lütfen bize ulaşın.