Işınlama Analizleri
Çoğunlukta baharatlar olmak üzere yılda yaklaşık 200.000 ton gıda ışınlanmaktadır. Gıdaların ışınlanması veya iyonlaştırıcı radyasyon ile tedavi edilmesi, gıdanın stabilitesini uzatmak amaçlı olarak, 40 dan fazla ülkede yapılmaktadır. Bu uygulama farklı bir dizi farklı matrisler ile uygulanabilmektedir:
- Ot ve baharatlardaki mikroorganizmaları öldürmek
- Patates, soğan ve sarımsaktaki filizlenme ve çimlenmeyi önlemek
- Hububat, kurutulmuş meyve, fındık ve sebzelerdeki böcekleri öldürmek veya sterilize etmek
- Et ve balıklardaki mikroorganizmaları son kullanım tarihini uzatabilmek için öldürmek
EC 1999/3 kılavuzuna göre, ışınlanmış gıdalar tüm AB üye ülkelerinde bu şekilde etiketlenmelidir.
Eurofins, gıdalardaki katkı maddeleri ve diyet takviyeleri üzerinde ışınlama testini aşağıdaki AB standarlarındaki yöntemlere göre sunar:
- Elektron Spin Rezonansı (ESR, DIN EN 13708, DIN EN 1786, DIN EN 1787)
- Photo Stimulated Luminescence (PSL, DIN EN 13751)
- Thermoluminescence (TL, DIN En 1788)